КАКО ДО ОДРЖИВОГ МОДЕЛА СОЦИЈАЛНЕ ПОДРШКЕ СТАНОВНИШТВУ?
22.08.2012

Јачање капацитета општине Палилула у области пружања социјалних услуга и стварање одрживог и интегрисаног модела "заштите у заједници", на лицу места, за осетљиве групе у друштву, биће једна од стратешких активности новог руководства општине у наредном периоду. То ће се оствариварти захваљујући стеченој пракси на пројектима али и садржајној сарадњи Управе Градске општине Палилула са Центром за социјални рад «Свети Сава» у Нишу. О облицима ове сарадње протекле недеље разговарали су председник општине Палилула Бобан Џунић и директор Центра Зоран Јовић.

По речима председника Џунића општина Палилула ће уз подршку града и надлежних установа развијати механизуме помоћи свим категоријама друштва, успостваљајући систем друштвене одговорности и одговорног функционисања према наугроженијима. Наставићемо са активностима на повећању капацитета наше Управе у области пружања социјалних услуга стварањем одрживог и интегрисаног модела усмереном на креирању бољих услова живота социјално угрожених . На то нас обавезује и усвојен стандар квалитета који примењујемо у раду општинске управе - каже Бобан Џунић. Председник општине и директор Центра за социјални рад договорили су садржајнију сарадњу и размену информација о оствареним правима, услугама и захтевима најугроженијег становништва у општини Палилула.

Реализацијом неколико пројеката општинска Управа је утврдила да на територји Градске општине Палилула живи велики број особа којима је потребна нека врста социјалне заштите и помоћи. Готово сваки 14 становник Палилуле је старији од 70 година. По званичној статистици 5061 особа спада у ову категорију. Број корисника услуга неке врсте социјалне заштите је 2245 док је број деце са одређеном врстом инвалидитета 23. Управо ове категорије спадају по Стратегији за смањења сиромаштва у најугроженије категорије, којима је потребна свака врста психо-социјалне и економске помоћи.

Општина Палилула има потребу да прошири активности усмерене ка унапређењу положаја социјално угроженог становништва. Због малих средстава којим организације локалних управа Град располажу, да би се помогло у виду конкретне финансијске помоћи, у Градској општини Палилула траже додатна решења. Могућности сталне, системске подршке угроженој категорији становништва, пружањем услуга на терену као што су социјална, правна, психолошка подршка, услуге лекара, могу се остварити и кроз пројекте и уз подршку донатора. Зато је потребна стална сарадња са Центром за социјални рад али и саветима грађана, односно саветима месних заједница, чије се оснивање очекује у скорој будућности, кажу у општини Палилула. Сигурни смо да ће и Град препознати и подржи напоре нашег општинског руководства у решавању овог питања.

ФОТОГРАФИЈЕ